Máte reflux jícnu, bolesti břicha? Příčina může být nedostatek kyseliny HCL

Hydrochlorid betainu: 6 přínosů, které potřebujete vědět

Publikováno Deborah Graefer, L.Ac., MTOM na

Co je Betaine HCl?

B etaine hydrochlorid je sloučenina vyrobena z betainu a kyseliny chlorovodíkové.

Betain, také nazývaný trimethylglycin nebo TMG, je přirozeně se vyskytující krystalický alkaloid přítomný v potravinářských zdrojích, jako je cukrová řepa, pšenice, quinoa a špenát. V našem těle je vedlejším produktem cholinu a glycinu. Betaine slouží jako methyl donor, takže určité procesy v těle mohou probíhat; jako je konverze homocysteinu na methionin. Homocystein je aminokyselina produkovaná tělem, často jako vedlejší produkt spotřeby masa. Bez dostatečného betainu budou naše těla mít zvýšené hladiny homocysteinu spojené se zvýšeným rizikem infarktu a tvorbou plaku v kardiovaskulárním systému. Betain je také důležitý v metabolismu bílkovin a snížení tuku.

 

Na druhou stranu kyselina chlorovodíková je kyselina s velmi nízkou hodnotou pH. Produkuje se v žaludku na podporu trávení, absorpce živin a imunity. To je někdy označováno jako tělový přírodní digestant a dezinfekční prostředek. Zdravý trávicí systém  produkuje asi 3 až 4 litry kyseliny chlorovodíkové každý den. Stav kyselosti v žaludku není jen normální, ale nezbytný.

Hydrochlorid betainu je hydrochloridová forma betainu. Betain HCl je populárně používán jako doplněk ke zvýšení žaludeční kyseliny; ale jak budeme diskutovat později, je to pro nás určitě prospěšné více způsoby než jedna.

Kdo by měl užívat Betain HCl? 

Betain HCl je klasifikován jako výživový doplněk tak technicky, že si ho každý může vybrat. Někteří jedinci však mohou těžit z pravidelného příjmu:

Lidé s nedostatkem betainu

Tento stav je vzácný, zejména v zemích, kde je pšenice považována za základní potravu. Ale i přes nízké statistiky, nedostatek betainu je stále velmi vážným problémem, který bychom si měli být vědomi. Nízké hladiny betainu v těle mohou přispívat ke zvýšení hladin homocysteinu v krvi. Tento jev může potenciálně vést k tvorbě plaku a k ateroskleróze. Betain je nezbytný při přeměně homocysteinu na methionin, což je aminokyselina rozhodující pro růst nových cév.

Osoby s nízkou kyselostí žaludku

Odhaduje se, že více než 50% americké populace starší než 50 let pravidelně produkuje kyselinu chlorovodíkovou. To vede k mnoha problémům s trávením a imunitním poruchám. Přesto často slyšíme, že se lidé stěžují na hyperaktivitu. To je proto, že příznaky nízké acidity žaludku jsou velmi podobné příznakům příliš mnoho kyseliny. Takže když lidé pocítí pocit pálení v hrudníku a krku, mnozí z nich mají snadnou cestu (nebo tak si myslí) a rozštípnou tabletu nebo dvě antacida. To narušuje přirozený trávicí proces a často příznaky ještě horší.

Kolik Betaine potřebujeme?

V současné době neexistuje žádné doporučené množství betainu. Existují však informace o navrhovaných množstvích doplňků v závislosti na konkrétních podmínkách, které mají být léčeny.

  • 1000-2000 mg, 3x denně - u osob trpících alkoholem vyvolaným tukovým onemocněním jater
  • 650-2000 mg denně - na podporu výživy u lidí se zdravým srdcem a játry
  • 1500-2000 mg denně - pro lepší sportovní a celkovou fyzickou výkonnost

 

6 Výhody hydrochloridu betainu

1. Zlepšuje trávení

2. Podporuje osmoregulaci (přirozenou rovnováhu tekutin a elektrolytů v těle)

3. Pomáhá chránit žaludek před škodlivými organismy

4. Podporuje žlučník a játra

5. Zvyšuje fyzickou výkonnost

6. Zlepšuje funkci mozku

 

Betain HCl a trávení

Když člověk zažívá pálení žáhy, špatné trávení, reflux nebo plyn, je často obviňována nadprodukce žaludeční kyseliny. Při odborné kontrole lékaře však výsledky často ukazují, že problém je přesně opačný.

Při nízkých hladinách žaludečních kyselin není tělo schopno rozbít jídlo. To znamená, že tělo nebude moci absorbovat živiny pocházející z potravy, čímž zbaví orgánové orgány potřebné vitamíny a minerály pro správnou funkci. Degradace nebo hniloba nezdravého jídla se také děje. Během tohoto procesu se bílkoviny rozpadají bakteriemi a vytvářejí organickou, toxickou kyselinu, která způsobuje nadýmání a bolestivý plyn. Když se potraviny hromadí v žaludku, vytváří se kyselina mléčná. To zapálí a poškozuje žaludek a může vést k vylitým střevám. Kyselina mléčná se může také zvedat a vystupovat do dolního jícnu, což způsobuje pocit pálivého záhy nebo GERD. Bolest břicha, zácpa nebo průjem a další příznaky mohou být způsobeny nízkou kyselostí.

Betain HCl užívaný před jídlem předepisuje žaludek a pomáhá při zpracování příjmu jídla. Betain HCl se vstřebává enterocyty v tenkém střevě, což je také vstupní místo pro žluč. Odtud se sloučenina převede na betain, který pomáhá vytvářet vhodné prostředí pro trávení.

S Betaine HCl je tělo schopno zpracovat a asimilovat bílkoviny, vitamín B12, železo a vápník.

Betain HCl a osmoregulace

Osmo - co? Osmoregulace je proces udržování soli a vody v těle i přes faktory, jako je strava, teplota a životní prostředí. Jedná se o základní tělesnou funkci, která zajišťuje homeostázu nebo stav rovnováhy uvnitř každého z nás, včetně zvířat. Přenos živin a odstraňování odpadních produktů jsou jen dva procesy, které jsou možné díky osmoregulaci.

Betain je přírodní osmolyt, činidlo zabývající se regulací objemu buněk a osmosignalling. Udržuje buňky hydratované a zlepšuje její odolnost, když vnější podmínky nejsou ideální. Stabilizací hydratace také nepřímo zvyšuje produkci energie, zlepšuje poruchu glukózy a zvyšuje produktivitu laktátu. Prostřednictvím své role v osmoregulaci betain chrání proteiny, enzymy a buňky před stresem životního prostředí.

Betain HCl a mikroorganismy

Má slabou žaludeční kyselinu nebo hypochlorhydrii, přináší nejen trávicí účinky, ale také činí organismus citlivější na infekci.

Vylučování kyseliny v žaludku slouží jako první linie obrany proti střevní nebo střevní infekci způsobené většinou bakterií, které jsou požívány. Jedním z příkladů je bakterie H. pylori, která přispívá k peptickým vředům, únikům střev a gastritidě. Může také velmi ovlivnit náš žlučník a žlučový systém. Pokud je léčba H. pylori ponechána neléčená, může se účastnit život ohrožujících stavů, jako je hepatitida, rakovina jater a rakovina pankreatu.

Za přítomnosti nezdravé potravy mohou také prospět špatné bakterie. Nízká žaludeční kyselost zvyšuje pravděpodobnost SIBO nebo bakteriálního nadměrného růstu tenkého střeva. Jiné patogeny jako Salmonella, Campylobacter jejuni a Clostridium difficile mohou také vzkvétat bez naší přirozené ochrany.

Betain HCl, zvýšením kyselosti žaludku, přispívá k silnější imunitě a zvýšené gastrointestinální ochraně.

Betain HCl, žlučníku a jater

Betain HCl podporuje játra a žlučník přímo i nepřímo.

HCl je zásadní při stimulaci tvorby a sekrece žlučníku. Žluč je zapojen do trávení a detoxikace. Betain je také považován za silnou látku chránící játra proti hepatotoxinům, jako je ethanol a tetrachlormethan. Společně jsou betain a kyselina chlorovodíková rozhodující pro rozklad tuků a likvidaci chemikálií a dalších toxinů, které se v našem těle nahromadily.

Některé studie také tvrdí, že betain zlepšuje odolnost jater proti NAFLD (nealkoholické tukové jaterní onemocnění) a související inzulínová rezistence. U zvířecích modelů podávání betainových doplňků zlepšilo hladinu glukózy a inzulínu. V lidských studiích naopak pacienti s nealkoholickou steatohepatitidou vykazovali snížené množství steatózy (abnormální syntézu a zadržení triglyceridového tuku v játrech). Betain je také řekl, aby zvrátil nepříznivé účinky alkoholu na játra, zejména tukové játra. V minulosti byl betain používán také k léčbě některých poruch souvisejících s játry, jako je hyperkalemie a homocystinurie.

Hypochlorhydria nebo nízká hladina kyseliny chlorovodíkové je častá u pacientů s onemocněním žlučníku, který se objevuje podle studie Bell z roku 1979 u více než poloviny 50 pacientů s žlučovými kameny.

Betain a fyzický výkon

Byla provedena řada studií s cílem ověřit účinnost betainu na zlepšení fyzického a atletického výkonu. Na podporu tohoto závěru je však zapotřebí ještě více důkazů.

Jeden atribut betainu, který z něj činí potenciální zesilovač výkonu, je jeho schopnost podstatně zvýšit oxid dusnatý v těle. To rozšiřuje krevní cévy a zvyšuje průtok krve do svalů během cvičení. Zvýšený průtok krve znamená zvýšení obsahu živin a sekrece odpadu, což vede k lepšímu výkonu.

Experimenty mezi zdravými a aktivními jedinci také ukazují, že betaine pomáhá snížit únavu, zlepšit vytrvalost a zvýšit sílu. Betaine přispívá k syntéze svalových bílkovin také zvyšuje chudou hmotu a pomáhá snížit množství tuku v těle.

 

Betaine a mozek

Kromě jeho přínosu k mozku prostřednictvím mysli-střevní spojení, (betain je dobrý pro GI systém, dělat to dobře i pro mozek) betaine přispívá k optimální funkci mozku jinými způsoby.

Ve studii mezi staršími dospělými osobami byl betain spojen s lepší reakční dobou paměti a funkcí mozku. Ve skutečnosti je stupeň zlepšení mozkové aktivity přímo úměrný dávce doplňku.

Díky své roli ve výrobě methioninu také betain nepřímo zvyšuje produkci serotoninu, dopaminu a norepinefrinu - hormonů, které mohou pomoci při léčbě deprese a úzkosti. Tato antidepresivní a anxiolytická vlastnost betainu byla prokázána v různých experimentech na zvířatech.

Souvisí také s jeho spojením s syntézou methioninu myšlenka, že betaine může pomoci léčit příznaky autismu. Děti v autistickém spektru mají nízké hladiny cholinu a methioninu, které mohou vést k abnormální expresi genů. Jsou také zranitelné vůči oxidativnímu stresu.

Vzhledem k tomuto sdružení bylo provedeno několik experimentů s cílem zjistit, jak může suplementace betainem pomoci těm s autismem. Jeden závěr konstatoval, že betain zvyšuje S-adenosyl-methionin (SAMe), čímž normalizuje methioninový cyklus. Perorální doplnění kyseliny folinové a betainu také zvyšuje hladiny antioxidantů v těle.

Kdo by neměl užívat betain HCl?

Přestože přípravek Betaine HCl je přínosem, ne každý by si měl vzít to. Pokud vám byly předepsány H2-blokátory pro GERD, nebo pokud váš lékař potvrdil, že potřebujete inhibitory protonové pumpy pro kyselý reflux, pak neužívejte Betaine HCl.

Těhotné ženy mají také obvykle problémy s hladinou žaludeční kyseliny. Betain HCl může nebo nemusí pomoci. Doposud nejsou hlášeny žádné škodlivé vedlejší účinky během těhotenství. Ve skutečnosti betain je důležitý při vývoji, od předimplantačního embrya až po kojence. Je však důležité si uvědomit, že se předtím, než začnete užívat nějaké doplňky během těhotenství, zeptejte se svého lékaře.

Pokud jste diagnostikováni homocystinurií (vysoká hladina homocysteinu v moči), nepoužívejte betain HCI namísto bezvodého betainu. Oba přípravky obsahují betain, ale druhý je schválený FDA pro léčbu onemocnění, které je příznakem vzácného onemocnění.

Poslední tip!

Je možné, že vaše nízká žaludeční kyselina je příznakem složitějšího stavu, spíše než samotná nemoc. Tak může Betaine HCl poskytnout úlevu, ale nemusí se zabývat kořenem problému. Poraďte se s lékařem o oficiální diagnóze.

Reference: 

Chai, GS, Jiang, X., Ni, ZF, Ma, ZW, Xie, AJ, Cheng, XS, ... & Liu, GP (2013). Betain zmírňuje patologické změny podobné Alzheimerově chorobě a deficity paměti indukované homocysteinem. Journal of neurochemistry, 124 (3), 388-396.

Craig, SA (2004). Betain v lidské výživě. Americký žurnál klinické výživy, 80 (3), 539-549.

Di Pierro, F., Orsi, R., & Settembre, R. (2015). Úloha betainu při zlepšování antidepresivního účinku S-adenosyl-methioninu u pacientů s mírnou až středně těžkou depresí. Journal multidisciplinární zdravotní péče, 8, 39.

Eklund, M., Bauer, E., Wamatu, J., & Mosenthin, R. (2005). Potenciální nutriční a fyziologické funkce betainu u hospodářských zvířat. Nutrition Research Reviews, 18 (1), 31-48. dva: 10.1079 / NRR200493

Eussen, SJ, Ueland, PM, Clarke, R., Blom, HJ, Hoefnagels, WH, Van Staveren, WA, & De Groot, LC (2007). Asociace betainu, homocysteinu a příbuzných metabolitů s kognitivní funkcí u starších holandských lidí. Britský žurnál výživy, 98 (5), 960-968.

Hamlin, JC, Pauly, M., Melnyk, S., Pavliv, O., Starrett, W., Crook, TA, & James, SJ (2013). Dietní příjem a plazmatické hladiny cholinu a betainu u dětí s poruchami autistického spektra. Výzkum a léčba autismu v roce 2013.

James, SJ, Cutler, P., Melnyk, S., Jernigan, S., Janak, L., Gaylor, DW, & Neubrander, JA (2004). Metabolické biomarkery zvýšeného oxidativního stresu a poškozené metylační kapacity u dětí s autismem. Americký žurnál klinické výživy, 80 (6), 1611-1617.

Kathirvel, E., Morgan, K., Nandgiri, G., Sandoval, BC, Caudill, MA, Bottiglieri, T., & Morgan, TR (2010). Betain zlepšuje nealkoholickou tukovou játra a související jaterní rezistenci: potenciální mechanismus pro hepatoprotekci betainem. Americký žurnál fyziologie-gastrointestinální a jaterní fyziologie, 299 (5), G1068-G1077.

Kim, SJ, Lee, L., Kim, JH, Lee, TH, & Shim, I. (2013). Antidepresivní účinky lyci radicis kůry a betainu v testu nuceného plavání u potkanů. Biomolecules & therapeutics, 21 (1), 79.

Lever, M., & Slow, S. (2010). Klinický význam betainu, osmolytu s klíčovou rolí v metabolismu methylových skupin. Klinická biochemie, 43 (9), 732-744.

McColl, KEL, El-Omar, E. a Gillen, D. (1998). Interakce mezi infekcí H. pylori, sekrecí žaludeční kyseliny a antisecretory. Britský lékařský bulletin, 54 (1), 121-138.

Národní centrum biotechnologických informací. PubChem složená databáze; CID = 11545, https://pubchem.ncbi.nlm.nih.gov/compound/11545 (přístup ke 4. dubnu 2018).

Ueland, premiér, Holm, PI, & Hustad, S. (2005). Betain: klíčový modulátor metabolismu s jedním atomem uhlíku a stavu homocysteinu. Klinická chemie a laboratorní medicína (CCLM), 43 (10), 1069-1075.

 
799
160017991600

Stránka 1 z 1 - 3 položek celkem

  • a283bcb9243c2457ce3552151559f3de Akce Kód: 74
    Enzymestar trávicí enzymy, 60 kps
    Skladem Značka: Starlife

     

    Pomáhá snižovat nadýmání, odstraňovat bolesti v oblasti trávicího traktu, normalizovat střevní peristaltiku a zvyšovat produkci vlastních trávicích šťáv.

    Původně: 900 Kč
    Ušetříte: 101 Kč (–11 %)

    799 Kč
  • Vertera gel černý rybíz Akce Novinka Tip Kód: 153
    Vertera gel černý rybíz
    Objednáno Značka: Vertera

     

    VÝROBCE UVÁDÍ:

    Pomáhá zdravé výživě a racionální nasycení těla komplexně životně důležitých a prospěšných přísad pro zdravé kosti a klouby. Produkty Vertera jsou navrženy tak, aby nám síla přírody napomáhala dosáhnout fyzického a duševního zdraví, krásy, přitažlivosti a harmonie se sebou samými a se světem kolem nás. Příznivý vliv na metebolické procesy trávicího systému, krevní oběh, nervový a imunitní systém. Pomáhá posílit tělo a fyzický stav.

     

    Původně: 1 700 Kč
    Ušetříte: 100 Kč (–6 %)

    1 600 Kč
  • Vertera gel třešeň Akce Novinka Tip Kód: 150
    Vertera gel třešeň
    Objednáno Značka: Vertera

     

    VÝROBCE UVÁDÍ:

    Pomáhá zdravé výživě a racionální nasycení těla komplexně životně důležitých a prospěšných přísad pro zdravé kosti a klouby. Produkty Vertera jsou navrženy tak, aby nám síla přírody napomáhala dosáhnout fyzického a duševního zdraví, krásy, přitažlivosti a harmonie se sebou samými a se světem kolem nás. Příznivý vliv na metebolické procesy trávicího systému, krevní oběh, nervový a imunitní systém. Pomáhá posílit tělo a fyzický stav.

     

    Původně: 1 700 Kč
    Ušetříte: 100 Kč (–6 %)

    1 600 Kč

Stránka 1 z 1 - 3 položek celkem